Fundația Corona din Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași derulează proiectul „Minorități minore”. Proiectul abordează 5 minorități „minore”, cu o vizibilitate scăzută în prezent raportată la contribuția lor cultural-istorică pentru istoria și cultura României de astăzi: germani, evrei, ruși-lipoveni, ucraineni și turci.

Proiectul „Minorități minore” este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Bugetul total al proiectului este de 952.193,20 lei din care 856.878,66 lei finanțare nerambursabilă.

Scopul proiectului este acela de a recupera prin studiu moștenirea cultural-istorică a minorităților etnice cu vizibilitate scăzută în prezent, de a facilita conștientizarea importanței acesteia în rândul publicului larg printr-un Film Documentar, de a o promova și valorifica prin evenimente publice, printr-un Catalog cultural turistic al minorităților conținând oferte/trasee turistice pentru piața de profil la nivel local și internațional.

Minoritățile abordate în proiect sunt: germanii, evreii, rușii lipoveni, ucrainenii și turcii.

În vederea atingerii acestui obiectiv, vor avea loc următoarele activități:

  • Realizarea unui Studiu privind patrimoniul minorităților urmărind recuperarea moștenirii cultural-istorice prin investigarea a 25 de locații/evenimente/personalități legate de cele 5 minorități istorice din România atât la nivel livresc cât și pe teren.
  • Realizarea și difuzarea unui Film documentar pornind de la studiul realizat anterior și aducând în prim plan elemente ce țin de istoria interbelică, viața de zi cu zi, meserii și obiceiuri specifice, prezentarea moștenirii cultural-istorice, promovarea unor monumente și evenimente relevante pentru cele 5 minorități. Filmul va fi difuzat în rândul a minim 50.000 de persoane.
  • Organizarea a 5 Gale ale minorităților prin intermediul cărora vor fi promovate și dezbătute rezultatele studiului și filmul documentar. Cei 200 de participanți se vor delecta cu momente artistice specifice și cu mâncăruri tradiționale. Galele vor avea loc în orașe cheie din România.
  • Elaborarea și diseminarea unui Catalog cultural turistic urmărind valorificarea moștenirii cultural-istorice prin includerea în cadrul unui circuit turistic a monumentelor și evenimentelor documentate în cadrul studiului și al filmului documentar. Catalogul va fi bilingv și va fi distribuit către 500 de licee din România, 200 de agenții de turism naționale și internaționale, 50 de posturi TV din țară și 50 din străinătate, precum și către 100 de organizații/instituții comunități/autorități relevante din țară, din UE și din statele donatoare.