corona-adresa

Fundația Corona

Promotor proiect

Fundația Corona și-a început activitatea în 1999 și, în spiritul statutului asumat la înființare, este o organizație care, prin calitatea și diversitatea activităților derulate, profesionalismul, experiența și înalta calificare a resurselor umane, a devenit un pilon activ al societății civile atât la nivel local cât și regional.

Conform statutului „Scopul Fundației este de a determina, elabora și duce la îndeplinire programe pentru dezvoltarea comunității locale în toate sectoarele vieții economice, sociale, culturale, educative, sportive și de tineret și mediu”.

Fundația Corona oferă persoanelor fizice, ONG-urilor, agenților economici și autorităților publice servicii care sunt destinate să contribuie la dezvoltarea competențelor și la dezvoltarea economică a beneficiarilor, după cum urmează:

  • Dezvoltarea și implementarea de programe în domeniul socio economic
  • Dezvoltarea și implementarea de programe în domeniul protecției mediului
  • Dezvoltarea și implementarea de programe în domeniul cultural

De-a lungul istorie sale, Fundația Corona a implementat peste 60 de proiecte cu finanțare nerambursabile a căror valoare totală depășește 15 milioane de euro (programe de finanțare accesate: Phare, Fondul Europa, Leonardo Da Vinci, Fondul ONG, fonduri guvernamentale gestionate de AFM, Camera Deputaților, Ministerul Culturii, POS DRU, PRINCE).

Fundația Corona își propune o atitudine unitară de sensibilitate față de problemele oamenilor și comunităților și un exemplu de rezolvare pragmatică a acestora într-o societate ce se dorește europeană și globală. Astfel, de-a lungul timpului, Fundația Corona și-a valorificat resursele materiale și umane pentru a îndeplini o serie de obiective care se regăsesc în proiectele concepute dintre care enumerăm:

  • Sprijin acordat persoanelor vârstnice aflate în nevoie socială – eveniment social bianual, derulat în preajma sărbătorilor de Paște și de Crăciun care constă în activități de fundraising pentru 40 de vârstnici aflați în nevoie.
  • Promovarea dezvoltării durabile, a protecției mediului și a biodiversității prin implementarea de programe care să determine un management sustenabil în ariile protejate.
  • Implicarea în comunitatea locală rurală prin asocierea cu alți actori locali în Grupuri de Acțiune Locala (GAL) cu scopul de a contribui la dezvoltarea locală.
  • Promovarea drepturilor femeii și egalitatea între femei și bărbați prin activitatea ca membru în Asociația Romanian Women’s Lobby. Misiunea organizației Romanian Women’s Lobby este creșterea gradului de conștientizare referitor la problema egalității reale și efective între femei și bărbați în toate sferele vieții publice și în spațiul privat în Romania și Europa.
  • Sprijinirea persoanelor aflate în dificultate prin creșterea competențelor persoanelor care nu au o calificare sau au o calificare redundantă prin oferirea de programe de instruire acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări, prin creșterea capacității de ocupare și de integrare socio-profesională a persoanelor din județul Iași aflate în căutarea unui loc de muncă, prin desfășurarea activităților de consiliere, mediere, consultanță antreprenorială și formare profesională.
  • Promovarea valorilor Uniunii Europene prin dezvoltarea de programe care să contribuie la promovarea acestora la nivelul cetățenilor Uniunii.
  • Promovarea cetățeniei active și a democrației participative implicând tineri și activiști din ONG-uri.

 

muzeu-adresa

Muzeul Național al

Literaturii Române Iași

Partener proiect

Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MLR Iași) a fost înființat, ca instituție cu personalitate juridică, în anul 1990, prin desprinderea din Complexul Muzeal Național „Moldova” în cadrul căruia funcționa ca secție de literatură. Devenind o instituție de sine stătătoare, MLR Iași s-a impus în viața cultural-educativă prin punerea în valoare a patrimoniului dar și prin evenimente ale căror importantă locală, regională, națională și, recent, internațională, a crescut constant. În prezent, MLR Iași are în componență și gestionează 11 muzee și case memoriale din Municipiul și județul Iași.

În conformitate cu specificul instituției, funcțiile de bază ale MLR Iași sunt gestionarea și sporirea patrimoniului istorico-literar, informarea și educația, cercetarea și adâncirea cunoașterii savante, profesionalizarea, promovarea valorilor culturale consacrate și a celor contemporane. MLR Iași cultivă și promovează deopotrivă valorile trecutului și ale prezentului, este implicat în problemele comunității, este actor instituțional major al construcției identității colective. Instituția este preocupată de asigurarea educației nu numai în sensul apropierii de istoria literaturii române, ci și a educației civice, a cultivării valorilor democratice (toleranță, libertate de expresie, pluralism etc.), a formării prin creație și extinderea către asigurarea serviciilor de formare profesională acreditată în domeniul muzeografiei. De asemenea, MLR Iași sprijină în mod eficient și profesionist creația actuală, contribuind la emergența unei scene culturale efervescente, investind astfel în viitor.

În categoria sa instituțională, MLR Iași, prin prestigiul și talia sa, este cap de serie nu numai la nivel local, ci și al regiunii de Nord-Est. Distribuția teritorială a muzeelor la nivel național indică importanța cultural strategică a MLR Iași.

Muzeul a derulat și derulează constant și susținut proiecte și programe proprii direct și în parteneriat cu instituții culturale locale, naționale și internaționale.